Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

NaCO3, HCl, CO2

Főoldal » Középiskola » Kémia
891
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Na_2CO_3` + 2 HCl = 2 NaCl + `CO_2` + `H_2O`

`M_(Na_2CO_3)` = 106 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36.5 `g/(mol)`

`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`

1 mol `Na_2CO_3` reagál 2 mol HCl-val

106 g `Na_2CO_3` reagál `2*36.5`=73 g HCl-val

10 g `Na_2CO_3` reagál `10/106*73` = 6.89 g HCl-val

Az oldat 37%-os, azaz
100 g oldatban van 37 g HCl
hány g oldatban van 6.89 g HCl?

x= `6.89/37*100` = 18.61 g

Az oldat térfogata: V=`m/rho` =`18.61/1.18` = 15.77 `cm^3`

Az oldatot 10% feleslegben alkalmazzuk, azaz `15.77*1.1` = 17.35 `cm^3`

17.35 `cm^3` oldatot kell bemérni.

1 mol `Na_2CO_3`-ból keletkezik 1 mol `CO_2`

106 g `Na_2CO_3`-ból keletkezik 1 mol `CO_2`

10 g `Na_2CO_3`-ból keletkezik `10/106` = 0.094 mol `CO_2`

1 mol `CO_2` 24.5 `dm^3`

0.094 mol `CO_2` az `0.094*24.5` = 2.3 `dm^3`

2.3 `dm^3` `CO_2`-gáz keletkezik.
0