Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Milyen lesz az egyes esetekben a kapott oldatok kémhatása? Àllításaidat megfelelően indokold!

Főoldal » Középiskola » Kémia
599
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Megvizsgáljuk, hogy mennyi hidroxidion van a lúgoldatunkban

40 `cm^3` 0.05 mólos KOH-oldatban `40/1000*0.05` = `2*10^(-3)` mol `OH^-`-ion van

Ha a savakban több lesz a `H^+`-ion koncentráció, akkor savas lesz, ha kevesebb, akkor lúgos, ha egyenlő, akkor semleges (ez csak erős savaknál és lúgoknál van így).

a, 20 `cm^3` 0.1 mólos `HNO_3`-oldatban a `H^+`-ion koncentráció `20/1000*0.1` = `2*10^(-3)` mol, egyenlő, ez semleges.

b, 15 `cm^3` 0.1 mólos `H_2SO_4`-oldatban a `H^+`-ion koncentráció `2*15/1000*0.1` = `3*10^(-3)` mol, ez több, savas (a kettes szorzó a kétértékű sav miatt van).

c, 12 `cm^3` 0.08 mólos `H_3PO_4`-oldatban a `H^+`-ion koncentráció `3*12/1000*0.08` = `2.88*10^(-3)` mol, ez is több, savas(a hármas szorzó a háromértékű sav miatt van).
0