Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH érték

Főoldal » Középiskola » Kémia
526
Add meg a pH értékét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
f,

2 KOH + `H_2SO_4` = `K_2SO_4` + 2 `H_2O`

Az KOH-oldat hidroxidion koncentrációja `10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

50 `cm^3` oldatban van `50/1000*10^(-3)`= `5*10^(-5)` mol `OH^-`

kénsav:

2.5 `cm^3` oldatban van `2.5/1000*0.01` = `2.5*10^(-5)` mol kénsav, ebben kétszerannyi, azaz `5*10^(-5)` mol `H^+`-ion van. Ez ugyanannyi, mint a `OH^-`-ion mennyisége. Az oldat semleges lesz.

g,
HCl + KOH = KCl + `H_2O`

`M_(KOH)` = 56 `g/(mol)`

350 `cm^3` HCl-oldatban van `350/1000*0.1` = 0.035 mol HCl

1 g KOH = `1/56`= 0.018 mol KOH

A lúg elfogy, a savból marad 0.035-0.018 = 0.017 mol HCl

Ez van benne 350 `cm^3`-ben, amit 500 `cm^3`-re egészítünk ki.

500 `cm^3` oldatban van 0.017 mol HCl
1 `dm^3`-ben van 2*0.017=0.034 mol HCl

pH= -lg`[H^+]` = 1.47

A keletkezett oldat pH-ja 1.47
0