Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezüst-foszfát oldhatósági szorzat

Főoldal » Középiskola » Kémia
870
1,0 dm3 vízben 6,7 mg ezüst-foszfát oldódik fel. Mennyi az ezüst-foszfát oldhatósági szorzata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Ag_3PO_4` = 3 `Ag^+` + `PO_4^(3-)`

`M_(Ag_3PO_4)` = 418.58 `g/(mol)`

`n_(Ag_3PO_4)` = `m_(Ag_3PO_4)/M_(Ag_3PO_4)` = `(6.7*10^(-3))/418.58` = `1.6*10^(-5)` mol

`[Ag^+]` = `3*1.6*10^(-5)` = `4.8*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`

`[PO_4^(3-)]` = `1.6*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`

`L_(Ag_3PO_4)` = `[Ag^+]^3*[PO_4^(3-)]`= `(4.8*10^(-5))^3*1.6*10^(-5)` = `1.77*10^(-18)` `((mol)/(dm^3))^4`

Az ezüst-foszfát oldhatósági szorzata `1.77*10^(-18)` `((mol)/(dm^3))^4`.
Módosítva: 7 éve
0