Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bárium-szulfát oldódása

Főoldal » Középiskola » Kémia
557
0,100 g bárium-szulfát hány százaléka oldódik fel 500 cm3 tiszta vízben? L = 1,08·10–10 (mol/dm3)^2

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`BaSO_4` = `Ba^(2+)` + `SO_4^(2-)`

Kiszámoljuk a `BaSO_4` oldhatóságát:

`L_(BaSO_4)` = `[Ba^(2+)]*[SO_4^(2-)]` = `x^2`

x= `root()(L_(BaSO_4))` = `root()(1.08*10^(-10)` = `10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`

`M_(BaSO_4)` = 233.38 `g/(mol)`

1 `dm^3` vízben feloldódik `10^(-5)` mol `BaSO_4`

500 `cm^3` vízben `5*10^(-6)` mol `BaSO_4` oldódik fel, ez `5*10^(-6)*233.38` = `1.26*10^(-3)` g

`1.26*10^(-3)` g a 0.1 g-nak a `1.26*10^(-3)/0.1*100` = 1.26 %-a.

A bárium-szulfátnak az 1.26 %-a oldódik fel.
0