Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH érték

Főoldal » Középiskola » Kémia
468
Add meg az alábbi vizes oldatban a pH érékét!
150 cm3 vízbe 8 cm3 50 m/m %-os (sűrűség=1,395 g/cm3) kénsavat csepegtetünk, majd az oldatot vízzel 250 cm3 térfogatúra hígítjuk.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

100 g oldatban van 50 g kénsav

V= `m/rho` = `100/1.395` = 71.68 `cm^3`
71.68 `cm^3` oldatban van 50 g kénsav

71.68 `cm^3` oldatban van `50/98` = 0.51 mol kénsav
8 `cm^3` oldatban van `8/71.68*0.51` = 0.057 mol kénsav

ezt tesszük 150 `cm^3` vízbe és 250 `cm^3`-re hígítjuk

`H_2SO_4` = 2 `H^+` + `SO_4^(2-)`

250 `cm^3` oldatban van 0.057 mol `H_2SO_4` ez tartalmaz kétszerannyi `H^+`-iont 0.114 mol-t
1 `dm^3` oldatban van `1000/250*1.14` = 0.455 mol `H^+`

pH= -lg`[H^+]` = 0.34

A kénsavoldat pH-ja 0.34.
Módosítva: 7 éve
0