Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bontsuk tényezőkre a következő kifejezéseket.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1138
a) 5p²-5
b) a³b-ab³
c) x⁴y²-x²y⁴
d) 3a²-6a+3
e) 2a-4ab+2ab²
f) 4x²-4xz-3x+3z
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
5(p²-1)
ab(a2-b2)
x2y2(x2-y2)
3(a2-2a+1)=3(a-1)2
2a(1-2b+b2)=2a(1-b)2
4x(x-z)-3(x-z)=(x-z)(4x-3)
0

sőt, az első hármat tovább lehet bontani:
5(p²-1)=5(p-1)(p+1)
ab(a2-b2)=ab(a-b)(a+b)
x2y2(x2-y2)=x2y2(x-y)(x+y)
0