Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ólom-klorid oldhatósága

Főoldal » Középiskola » Kémia
666
Hány gramm ólom-klorid oldható fel 250 cm3 tiszta vízben? L = 1,0·10–4 (mol/dm3)^3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`PbCl_2` = `Pb^(2+)` + 2 `Cl^-`

`M_(PbCl_2)` = 278.1 `g/(mol)`

`L_(PbCl_2)` = `[Pb^(2+)]*[Cl^-]^2` = `x*(2x)^2` = `4*x^3`

x= `root(3)(L/4)` = `2.924*10^(-2)` `(mol)/(dm^3)`

1 `dm^3` vízben feloldható `2.924*10^(-2)` mol `PbCl_2`

250 `cm^3` vízben feloldható 7.31*10^(-3) mol `PbCl_2`

`m_(PbCl_2)` = `(n_(PbCl_2)*(M_(PbCl_2)` = `7.31*10^(-3)*278.1` = 2.03 g

Az oldott anyag térfogatát elhanyagoltuk oldódáskor, az oldószerhez mennyiségéhez képest ezt megtehetjük.
0