Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Telített Mn(OH)2 oldat

Főoldal » Középiskola » Kémia
492
Számítsuk ki a telített Mn(OH)2-oldat mangán(II)-ion-koncentrációját

a/ 0,0250 mol/dm3,

b/ 0,25 mol/dm3 NaOH-koncentráció mellett!
L = 4,0·10–14 (mol/dm3)^3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


`Mn(OH)_2` = `Mn^(2+)` + 2 `OH^-`

`L_(Mn(OH)_2)` = `([Mn^(2+)])*([OH^-]^2)`


a,

Az oldatban a hidroxidion koncentráció 0.025 `(mol)/(dm^3)`


`[Mn^(2+)]` = `L_(Mn(OH)_2)/([OH^-]^2)` = `(4*10^(-14))/(0.025^2` = `6.4*10^(-11)` `(mol)/(dm^3)`


b,

Az oldatban a hidroxidion koncentráció 0.25 `(mol)/(dm^3)`

`[Mn^(2+)]` = `L_(Mn(OH)_2)/([OH^-]^2)` = `(4*10^(-14))/(0.25^2)` = `6.4*10^(-13)` `(mol)/(dm^3)`
0