Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldhatósági szorzat számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
807
Mennyi a BaSO4 oldhatósági szorzata, ha 1,00 dm3 0,00500 mol/dm3 koncentrációjú Na2SO4-oldatban (5,04·10^–6) g BaSO4 oldódik fel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`BaSO_4` = `Ba^(2+)` + `SO_4^(2-)`

`L_(BaSO_4)` = `[Ba^(2+)]*[SO_4^(2+)]`

`M_(BaSO_4)` = 233.4 `g/(mol)`

`n_(BaSO_4)` = `(m_(BaSO_4))/(M_(BaSO_4))` = `5.04*10^(-6)/233.4` = `2.16*10^(-8)` mol

Ennyi `Ba^(2+)`-ion és `SO_4^(2-)`-ion lesz az oldatban, ami a `BaSO_4`-ból származik.

Továbbá lesz még `SO_4^(2-)`-ion a `Na_2SO_4`-ból is, mégpedig `5*10^(-3)` mol.

Emellett a `BaSO_4`-ból származó szulfátion mennyisége elhanyagolható (számolhatnánk vele, de teljesen felesleges).

`L_(BaSO_4)` = `[Ba^(2+)]*[SO_4^(2+)]` = `2.16*10^(-8)*(5*10^(-3))`= `1.08*10^(-10)`


A `BaSO_4` oldhatósági szorzata `1.08*10^(-10)` `((mol)/(dm^3))^2`.
0