Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Telített oldat

Főoldal » Középiskola » Kémia
509
Hány mg ezüst-karbonát van 800 cm3 telített oldatban? L = 6,46·10–12 (mol/dm3)^3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Ag_2CO_3` = 2 `Ag^+` + `CO_3^(2-)`

`M_(Ag_2CO_3)` = 275.8 `g/(mol)`

`L_(Ag_2CO_3)` = `[Ag^+]^2*[CO_3^(2-)]` = `(2x)*x^2` = `4*x^3`

x= `root(3)(L/4)` = `1,17*10^(-4)` `(mol)/(dm^3)`

1 `dm^3` oldatban van `1,17*10^(-4)` mol ezüst-karbonát

800 `cm^3` oldatban van `800/1000*(1,17*10^(-4))`= `9.38*10^(-5)` mol ezüst-karbonát.

Kiszámoljuk, hogy ez hány gramm.

m = `n*M` = `9.38*10^(-5)*346.6`= 0.0259 g = 25.9 mg.

Az oldat ezüst-karbonát tartalma 25.9 mg.
0