Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldhatósági feladat II.

Főoldal » Középiskola » Kémia
522
Mennyi az ezüst-arzenát oldhatósága tiszta vízben? L = 1,0·10–22 (mol/dm3)4

Pedig tudom, hogy egyszerű, de sehogy sem jön ki az eredmény (1,4*10-6).
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Érdemes figyelni az oldhatósági szorzat mértékegységének a kitevőjét, az sokat elárul.
Itt a negyediken van, tehát biztos, hogy 2-2 vagy 1-3 az arány:

`Ag_3AsO_4` = 3 `Ag^+` + `AsO_4^(3-)`

L = `[Ag^+]^3*([AsO_4^(3-)]`= `(3x)^3*x`= `27*x^4`

x= `root(4)(L/27)`= `1.38*10^(-6)`

Az ezüst-arzenát koncentrációja `1.38*10^(-6)` `(mol)/(dm^3)`.
0