Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koncentráció

Főoldal » Középiskola » Kémia
485
Hogyan szamoljak koncentrációt a megadott adatok függvényében?
1,08 m/m %-os salétromsav-oldat sűrűsége 1,004 g/cm3.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha `(mol)/(dm^3)` koncentrációt kérdez.

`M_(HNO_3)` = 63 `g/(mol)`

100 g oldatban van 1.08 g `HNO_3`
sűrűség:
V=`m/rho` = `100/1.004` = 99.6 `cm^3`

`n_(HNO_3)`= `1.08/63` = `1.7*10^(-2)` mol

99.6 `cm^3` oldatban van `1.7*10^(-2)` mol `HNO_3`

1000 `cm^3` oldatban van `1000/99.6*1.7*10^(-2)` = 0.17

Az oldat anyagmennyiség-koncentrációja: 0.17 `(mol)/(dm^3)`.
0