Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hangyasav és oxálsav titrálása

Főoldal » Középiskola » Kémia
849
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A feladat nagyjából ugyanaz, mint az előző, csak a másik sav más és ott is van egy kis eltérés, de azért bemásolom ide, hogy együtt legyen a megoldás:

HCOOH + 2 `Ag^+` + 2 `OH^-` = 2 Ag + `CO_2` + 2 `H_2O`

HCOOH + NaOH = HCOONa + `H_2O`

`(COOH)_2` + 2 NaOH = `(COONa)` + 2 `H_2O`

`M_(HCOOH)` = 46 `g/(mol)`
`M_((COOH)_2)` = 90 `g/(mol)`
`A_(Ag)` = 107.9 `g/(mol)`

A Tollens-próbát csak a hangyasav adja.

Titrálás során a NaOH a hangyasavval és az oxálsavval is reagál, az oxálsavnál viszont 1:2 a mólarány.

1 mol hangyasav 2 mol ezüstöt választ le.
46 g hangyasav `2*107.8` = 215.6 g ezüstöt választ le
hány g hangyasav választ le 0.108 g ezüstöt?

x= `0.108/215.6*46` = 0.023 g

Ennyi hangyasav van 0.2 g oldatban.

100 g oldatban van `100/0.2*0.023` = 11.52 g hangyasav.

Az oldat hangyasavra nézve 11.52 %-os.

A 0.023 g hangyasav az `0.023/46` = `5*10^(-4)` mol

1 `dm^3` oldatban van 0.1 mol NaOH
22.2 `cm^3` oldatban van `2.22*10^(-3)` mol NaOH

Ez ugyanennyi mol hangyasavval és az oxálsav felével reagál.

Az oldatban, ami `2.22*10^(-3)` mol, van `5*10^(-4)` mol hangyasav, a többi oxálsav(nak a fele, a reakcióegyenlet alapján).

`n_(oxálsav)` = `(2.22*10^(-3) - 5*10^(-4))/2` = `8.6*10^(-4)` mol

`m_(oxálsav)` = `n_(oxálsav)* M_(oxálsav)` = `8.6*10^(-4)*90` = 0.0774 g

Ez tartalmazza 0.2 g

100 g oldatban van `100/0.2*0.0774 = 38.7 g

Az oldat oxálsavra nézve 38.7 %-os.
0