Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hangyasav ecetsav oldat titrálása

Főoldal » Középiskola » Kémia
531
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
HCOOH + 2 `Ag^+` + 2 `OH^-` = 2 Ag + `CO_2` + 2 `H_2O`

HCOOH + NaOH = HCOONa + `H_2O`

`CH_3-COOH` + NaOH = `CH_3-COONa` + `H_2O`

`M_(H-COOH)` = 46 `g/(mol)`

`M_(CH_3-COOH)` = 60 `g/(mol)`

`A_(Ag)` = 107.9 `g/(mol)`

A Tollens-próbát csak a hangyasav adja.

Titrálás során a NaOH a hangyasavval és az ecetsavval is reagál.

1 mol hangyasav 2 mol ezüstöt választ le.

46 g hangyasav `2*107.8` = 215.6 g ezüstöt választ le

hány g hangyasav választ le 0.108 g ezüstöt?

x= `0.108/215.6*46` = 0.023 g

Ennyi hangyasav van 0.2 g oldatban.

100 g oldatban van `100/0.2*0.023` = 11.52 g hangyasav.

Az oldat hangyasavra nézve 11.52 %-os.

A 0.023 g hangyasav az `0.023/46` = `5*10^(-4)` mol

1 `dm^3` oldatban van 0.1 mol NaOH

22.2 `cm^3` oldatban van `2.22*10^(-3)` mol NaOH

Ez ugyanennyi mol hangyasavval és ecetsavval reagál.

Az oldatban, ami `2.22*10^(-3)` mol, van `5*10^(-4)` mol hangyasav, a többi ecetsav.

`n_(ecetsav)` = `2.22*10^(-3)` - `5*10^(-4)` = `1.72*10^(-3)` mol

`m_(ecetsav)` = `n_(ecetsav)* M_(ecetsav)` = `1.72*10^(-3)*60` = 0.1032 g

Ez tartalmazza 0.2 g

100 g oldatban van `100/0.2*0.1032` = 51.6 g

Az oldat ecetsavra nézve 51.6 %-os.
0