Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika,tükrök,lencsék

Főoldal » Középiskola » Fizika
1036
Homorú tükör egy tárgyról 0,5-szörös nagyítású képet ad.Ha a tárgyat 15 cm-rel közelebb visszük a tükörhöz,akkor a képtávolság 6 cm-rel változik.
Mekkora a tükör fókusztávolsága,eredeti tárgy és képtávolság?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
N=0.5

N=`k/t`=0.5

k= 0.5t

`1/f` = `1/k` + `1/t`= `3/t`

A feladatból nem derül ki, hogy a képtávolság csökken-e vagy nő
Először nézzük meg azt, hogy a képtávolság csökken 6 cm-rel.

`1/f` = `3/t` = `1/(0.5*t-6)` + `1/(t-15)`

ha ezt megoldjuk t-re, kijön, hogy 13.8 cm, ami ugye nem lehetséges, mert nem tudjuk 15 cm-rel közelebb tolni (hacsak nem toljuk át a tükrön).

`1/f` = `3/t` = `1/(0.5*t+6)` + `1/(t-15)`

ezt t-re megoldva t= 60 cm

k= 0.5t = 30 cm


`1/f` = `1/k` + `1/t`= `1/f` = `1/30` + `1/60`= `1/20`

f = 20 cm

A tárgytávolság tehát 60 cm, a képtávolság 30 cm, a fókusztávolság 20 cm. (és a képtávolság nő)
0