Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika,tükrök,lencsék

Főoldal » Középiskola » Fizika
1716
20 cm fókusztávolságú homorú tükör egy tárgyról 10 cm-es nagyított képet ad.Ha a tárgy és a kép helyét felcseréljük,akkor a kép nagysága 2,5 cm.
Mekkora a tárgy nagysága,az eredeti kép és a tárgytávolság?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
f=20 cm

`K_1` = 10 cm
`T_1` = `K_2`=10 cm
`T_2`=2.5 cm

N= `K_1/T_1` = `T_2/K_2`


`10/x` = `x/2.5`

x= 5 cm

N=2 = `k/t`

k=2t

`1/f` = `1/k` + `1/t` = `3/(2t)` = `1/20`

t= 30 cm

k= 2t = 60 cm

A tárgy nagysága 5 cm, az eredeti képtávolság 60 cm, az eredeti tárgytávolság 30 cm
0