Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kalcium karbonát és sósav reakciója

Főoldal » Középiskola » Kémia
3592
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CaCO_3` + 2 HCl = `CaCl_2` + `CO_2` + `H_2O`

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36.5 `g/(mol)`

1 mol `CaCO_3`-hoz 2 mol HCl szükséges

100 g `CaCO_3`-hoz `2*36.5`=73 g HCl szükséges

20 g `CaCO_3`-hoz `20/100*73`=14.6 g HCl szükséges

A HCl oldat 28%-os, azaz

100 g oldatban van 28 g HCl
hány g oldatban van 14.6 g HCl?

x= `14.6/28*100` = 52.14 g

Az oldat térfogata:

`V_(HCl)` = `m_(HCl)/rho_(HCl)` = `52.14/1.14` = 45.7 `cm^3`

A szükséges HCl oldat térfogata 45.7 `cm^3`
0