Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nitrobenzol???

Főoldal » Középiskola » Kémia
480
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(C_6H_6)` = 78 `g/(mol)`

`M_(C_6H_5-NO_2)` =123 `g/(mol)`

`C_6H_6` + `HNO_3` = `C_6H_5-NO_2` + `H_2O`

Először kiszámoljuk a benzol tömegét:

`m_(benzol)` = `rho_(benzol)*V_(benzol)` = `0.874*30` = 26.22 g

1 mol benzolból 1 mol nitrobenzol keletkezik

78 g benzolból 123 g nitrobenzol keletkezik

26.22 g benzolból `26.22/78*123` = 41.3 g nitrobenzol keletkezik.
0