Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Benzol brómozása

Főoldal » Középiskola » Kémia
607
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
benzol, bróm, brómozás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(C_6H_6)` = 78 `g/(mol)`

`M(Br_2)` = 159.8 `g/(mol)`

`C_6H_6` + `Br_2` = `C_6H_5Br` + HBr

1 mol benzolhoz 1 mol Bróm szükséges

78 g benzolhoz 159.8 g bróm szükséges

5 g benzolhoz `5/78*159.8` = 10.24 g bróm szükséges

A brómot 20% feleslegben alkalmazzuk, ezért a szükséges bróm mennyisége: `1.2*10.24` = 12.3 g

12.3 g bróm szükséges a brómozáshoz.
0