Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Magyar felvételi

909
Miben különbözik az allegória a metaforától? És honnan lehet felismerni őket?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
Először külön-külön:

Metafora: két dolog hasonlóságán alapszik. Napjainkból példák: villanykörte <-- ez is egy metafora, mert a rendes neve: elektromos izzó, de az alakja egy körtére hasonlít, de lehet egy nem összetett szó is, pl.: Csillagom. Természetesen itt sem az égitestre gondolunk, ez csupán egy becenév; a megszólított hölgy szépen ragyog, mint egy csillag. Tehát a metaforát igen nehéz napjainkban felismerni, hiszen teljesen beleolvadnak a hétköznapi beszédbe. Mindig egy mögöttes jelentést kell észrevennünk egyes szavak mögött; nem mindig arra utalnak, amit jelentenek.

Allegória: elvont fogalom megszemélyesítése, általában hosszabban kifejtve (lehetséges, hogy az egész művön keresztül), pl.: Arany Toldijában kb. 3-4 versszakon fejti ki, hogy a pillangó hogy szór álmot Toldi szemére, ezt hívják a tankönyvekben álom-allegóriának. "Hanem amidőn már szépen megpitymallott, / És elült a szúnyog, és a zaj sem hallott, / Akkor lelopódzott a fiú fejére, / Két szárnyát teríté annak két szemére; / Aztán álommézet csókolt ajakára, / Akit mákvirágból gyüjte éjszakára; / Bűvös-bájos mézet, úgy hogy édességén / Tiszta nyál csordult ki Toldi szája végén."

Összességében a különbség nagyon leegyszerűsítve: az allegória sokkal hosszabb, sorokon keresztül lehet olvasni, míg a metafora 1-2 szó. Az allegória egy elvont dolgot közvetít, a metafora viszont többször átgondolandó, olvasni kell a sorok mögött, nem arra kell gondolni, ami le van írva, hanem mögöttes tartalmat kell keresni.
0