Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
499
Ha minden tanuló 5 ceruzát kap akkor 12 ceruza marad de ahhoz hogy minden tanuló 6 ceruzát kapjon 18 ceruza hiányzik. Hány ceruza van összesen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Van x tanuló. Kapnak 5*x db ceruzát és marad 12 ceruza.
Ha x tanuló kap összesen 6*x ceruzát, akkor 18 hiányzik.

5x+12 = 6x-18
Egy oldalra rendezés,
x= 30

Ellenőrzés:

30 tanuló van, mindenki kap öt cerkát, az 150 ceruza és még marad 12 ceruza, akkor van összesen 162 ceruza.
Ha a 30 tanuló 6 ceruzát kap, akkor 180 ceruza lenne, de hiányzik 18 ceruza, azaz van 162 ceruza.

Összesen 162 ceruza van.

De a tanulók száma nélkül is megoldhatjuk.

Van x ceruza. Ha elveszünk 12-t és szétosztjuk a tanulók között úgy, hogy mindenkinek ötöt adunk, azt úgy is megtehetjük, hogy a ceruzákat kiegészítjük 18 darabbal és akkor mindenkinek 6 db fog jutni.

`(x-12)/5` = `(x+18)/6`

szorozzuk mindkét oldalt 30-cal, majd egy oldalra rendezzük az ismeretleneket és az ismerteket.

6x-72 = 5x+90

x=162

162 db ceruza van.
0