Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatok hőmérséklet függése kristályvíz esetén.

Főoldal » Középiskola » Kémia
2224
13., 100 g 80°C-on telített KAl(SO 4 ) 2 oldatot 20°C-ra hűtünk. Hány g KAl(SO 4 ) 2 . 12H 2 O válik ki ekkor? Az oldhatóság kristályvíz mentes sóra nézve 80°C-on 71 g/100 g víz, 20°C-on
5,9 g /100 g víz (73,5 g )
14., 250 g 80°C-on telített MgSO 4 oldatot 0°C-ra hűtünk. Hány g MgSO 4 . 7H 2 O válik ki, ha az
oldhatóság kristályvíz mentes sóra nézve 80°C-on 38,6 m/m%, 0°C-on 29 m/m% (121 g).
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, oldat, kristályvíz
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
13.

`M_(KAl(SO_4)_2)`= 258.2 `g/(mol)`

`M_(KAl(SO_4)_2*12 H_2O)`= 474.2 `g/(mol)`

80 °C-os állapot:

171 g oldatban van 71 g `KAl(SO_4)_2`

100 g oldatban van `100/171*71`= 41.52 g `KAl(SO_4)_2`

Ezt lehűtjük, kikristályosodik x g `KAL(SO_4)_2*12 H_2O`, ami az oldat csökkenését okozza és
`x/474.2*258.2`, ami az oldott anyag csökkenését okozza.

100 - x g oldatban van 41.52-`x/474.2*258.2` g oldott anyag

105.9 g oldatban van 5.9 g oldott anyag

`105.9/(100-x)` = `5.9/(41.52-(x/474.2*258.2))`

Ezt kell x-re megoldani:

x= 73.55 g

73.55 g timsó fog kikristályosodni.

14,

`M_(MgSO_4)`= 120.4 `g/(mol)`

`M_(MgSO_4*7 H_2O)`= 246.4 `g/(mol)`


Ugyanaz.

80 °C-on:

100 g oldatban van 38.6 g `MgSO_4`

250 g oldatban van `2.5*38.6` = 96.5 g `MgSO_4`

lehűtjük, az oldat tömege csökken x grammal, az oldott anyag tömege csökken `x/246.4*120.4` grammal.

250 -x g oldatban van 96.5-`x/246.4*120.4` g `MgSO_4`

100 g oldatban van 29 g `MgSO_4`

`100/(250-x)` = `29/(96.5-(x/246.4*120.4))`

meg kell oldani.

x= 120.84

120.84 g kristályos `MgSO_4` válik ki.
0