Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
453
Csatoltam képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
15. A molekulák átlagsebessége:

`v_(átl)`= `root()((3*R*T)/M)`

M a molekula moláris tömege, minél nagyobb, annál kisebb a sebesség.

16. U= `f/2*n*R*T`

f: a szabadsági fok, egyatomos gázoknál (pl. He)=3, kétatomos gázoknál (pl `O_2`) =5 .
Minél nagyobb szabadsági fokú, annál nagyobb a belső energiája.

17.

V= 0.02 `m^3`
m= 0.05 kg
M= 0.032 `(kg)/(mol)`
`n_(O_2)`= 0.05/0.032= 1.56 mol
T= 300 K

a,
p= `(n*R*T)/V` = 194.859 Pa = 195 kPa

b,
`rho` = `(pM)/(RT)`= 2500 `(kg)/m^3` = 2.5 `g/(cm^3)`

c,

v= `root()((3*R*T)/M)`=483.6 `m/s`

d, U=`5/2*n*R*T` = 9742 J = 9.74 kJ

18.

V= 0.001 `m^3`
T= 300 K
m= 1 kg
n= `m/M`= 1000/18 = 55.56 mol

p= `(n*R*T)/V` = 138566666 Pa = 138,5 MPa

19.

`rho` = 0.174 `(kg)/m^3`
p=101325 Pa
T=273 K
M= `(rho*R*T)/p` = 3.89 `g/(mol)`

A keresett gáz: Hélium.

20.

p= 6080 Torr = 810 kPa

v= 600 m/s

M= 0.04 `(kg)/(mol)`

v= `root()((3*R*T)/M)`

ebből

T= `(v^2*M)/(3*R)`= 577 K

`n/V`=`p/(R*T)`= 168.75 `(mol)/m^3`

Ezt az Avogadro számmal szorozva:

`N/V`= `1.01*10^(26)` `(db)/m^3`
Módosítva: 7 éve
0