Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Középiskola » Kémia
794
10g kén-trioxidot vízben oldunk. A keletkezett kénsavoldatból kiveszünk 10g-ot, pontosan 1dm3-re hígítjuk. Ennek 10cm3-ét 12,15 cm3 0,0988mol/dm3 koncentrációjú NAOH-oldat semlegesíti.
a,Hány g vízben oldottuk a 10g kén-trioxidot.? (EZT TUDTAM, NEM KELL.)
b,Még hány g kén-trioxidot kell a megmaradt tömény oldathoz keverni, hogy 98m/m%-os tömény kénsavat kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Titrálás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Ha nem kell az a, feladat, akkor nem számolom ki, viszont a b, feladathoz kell az adat, szóval akkor paraméteresen lesz megoldva.

A kén-tioxidot tekintsük úgy, mint kénsavoldat, de ugye 100-nál több %-osnak, mert:

`SO_3` + `H_2O` = `H_2SO_4`

szóval 80 g `SO_3`-ban van 98 g kénsav

100 g `SO_3`-ban van `100/80*98` = 122.5%-os.

A keverési egyenlet alapján: (az a, résznél levő oldat tömeg%-os összetétele és mennyisége szükséges).

(x g) a maradék kénsavoldat és y %-os volt az a feladatban kapott eredmény, z-vel jelöltem a kéntrioxid mennyiségét:

x*y + z*122.5 = (x+z)*98

z-re meg kell oldani.

z=`(x*(98-y))/(122.5-98)`
Módosítva: 7 éve
0

`H_2SO_4` + 2 NaOH = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

A végéről indulunk.

hány mol a semlegesítő NaOH?

`n_(NaOH)`= `0.0988*12.15/1000` = `1.2*10^(-3)` mol

ehhez feleannyi mol kénsav szükséges: `n_(H_2SO_4)`= `6*10^(-4)` mol

Ennyi mol van 10 `cm^3`-ben.

1 `dm^3`-ben van 0.06 mol kénsav, ami `0.06*98`= 5.88 g

Ez van 10-g-ban, tehát a kiindulási oldatunk 58.8%-os (ez majd kell a b feladatban).

Az oldatunk kénsavra nézve 58.8%-os

100 g oldatban van van 58.8 g kénsav, ami keletkezett 58.8/98*80 = 48 g `SO_3`-ból és (100-48=)52 g vízből

52 g vízben kell feloldani 48 g kéntrioxidot

hány g vízben kell feloldani 10 g kénttrioxidot?

`10/48*52`= 10.83 g vízben

Az oldat összmennyisége 20.83 g, ebből kivettünk 10-g-ot, a maradék (ami a b, feladatban kell), 10.83 g.

Maradt tehát a b feladatra x=10.83 g y=58.8%-os kénsavoldatunk.


A b feladat pedig (lásd fent) behelyettesítve a képletbe: z= 17.33
1