Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mivel egyenlő...?

Főoldal » Középiskola » Fizika
818
Mivel egyenlő az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgást végző test átlagsebessége, ha a kezdősebessége nulla, és ha a kezdősebessége nem nulla?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mondjuk `a` a gyorsulása.

Ha nulla a kezdősebesség:
A `t` idő alatt a megtett út `s=1/2a·t^2`
Az átlagsebesség = megtett út osztva idő: `v_"átl"=s/t=(1/2a·t^2)/t=(a·t)/2`

Ha nem nulla a kezdősebesség:
Kezdetben `v_0` a sebesség, `t` idő alatt a megtett út `s=v_0·t+1/2a·t^2`
Az átlagsebesség: `v_"átl"=s/t=(v_0·t+1/2a·t^2)/t=v_0+(a·t)/2`
0