Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
518
Csatoltam képet, picit sok, de fontos lenne :/
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
`CaCO_3` + 2 HCl = `CaCl_2` + `CO_2` + `H_2O`

40 g HCl-oldatban van 40*3.65/100 = 1.46 g HCl

ez `1.46/36.5` = 0.04 mol HCl

az egyenlet alapján ez reagál feleannyi, azaz 0.02 mol `CO_2` keletkezik.

`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`

`m_(CO_2)`=0.02*44 = 0.88 g

0.88 g `CO_2` keletkezik.

5.

`MgCO_3` + 2 HCl = `MgCl_2` + `H_2O` + `CO_2`

4.4 g `CO_2` = 0.1 mol `CO_2`
ez 0.2 mol HCl-ból keletkezik.
0.2 mol HCl = 7.3 g HCl

100 g oldatban van 7.3 g HCl.

100 g oldatra van szükség.

6.
folyt köv.
0

6.
`H_2SO_4` + `Na_2CO_3` = `Na_2SO_4` + `CO_2` + `H_2O`

2.2 g `CO_2` kiszámoljuk, ez hány mol

`n_(CO_2)` = `2.2/44` = 0.05 mol `CO_2`

Ez ugyanennyi mol kénsavból keletkezik

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

`m_(H_2SO_4)` = 0.02·98 = 4.9 g

100 g oldatban van 9.8 g kénsav

hány g oldatban van 4.9 g kénsav?

x= `4.9/9.8*100` = 50

50 g kénsavoldatra van szükségünk.
0