Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázfelfogó henger számolás.

Főoldal » Középiskola » Kémia
597
Konyhasóból állítunk elő HCL-gázt tömény kénsav segítségével. Legalább mekkora tömegű konyhasót kell a gázfejlesztőbe szórni, ha három 500cm3-es gázfelfogó hengert kívánunk megtölteni standard nyomású 25 Celsius fokos gázzal, és a gázfejlesztő légtere is 500 cm3-es ( a további veszteségektől eltekintünk)?

2Nacl+H2SO4=>2HCL+Na2So4
0,5dm / 24,5dm/mol --->0,02041 mol.

Valaki elmagyarázná mit akar a feladat pontosan? Nem értem.
4,77g a megoldás. Villányi kétszintű érettségi XIII. fejezet számolás 54. feladat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, segítség, henger, gázfelfogó
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Egyenlet megvan. Összesen 4*500 = 2000 cm³ sósavgáz keletkezik, mert megtöltünk 3 db 500 cm³-es hengert és a gázfejlesztőben is ott lesz 500 cm³.

2000 cm³ HCl-gázt szeretnénk előállítani. Ezt kiszámoljuk, hogy hány mol:

vagy a gáztörvény segítségével, vagy a standardállapot ismeretével.

n=`(p*V)/(R*T)` = `(101325*0.002)/(8.314*298)` = 0.08 mol

Ugyanennyi mol NaCl-ra van szükségünk.

`M_(NaCl)` = 58.5 `g/(mol)`

`m_(NaCl)`=`n_(NaCl)*M_(NaCl)` = 0.08·58.5 = 4.78 g

4.78 g NaCl-ra van szükségünk.
1