Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi Na3PO4-ot?

Főoldal » Középiskola » Kémia
648
Mennyi Na3PO4-ot kell 100 g vízben oldani, hogy a keletkező oldat legyen:
0,65 mol/L, sűrűség=1,110 g/ml (10,62 g)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, oldat
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(Na_3PO_4)` = 164 `g/(mol)`

A végső oldatunk:

1 l oldatban van 0.65 mol `Na_3PO_4`

Ezt kiszámoljuk, hogy hány gramm.

`m_(Na_3PO_4)` = `n_(Na_3PO_4)*M_(Na_3PO_4)` = 0.65·164 = 106.6 g

1 l oldatunk tömege:

m_(oldat) = `rho_(oldat)*V_(oldat)` = 1110 g

1110 g oldatban van 106.6 g `Na_3PO_4` és (1110-106.6=) 1003.4 g víz

100 g vízhez kell `100/1003.4*106.6` = 10.62 g `Na_3PO_4`

10.62 g `Na_3PO_4`-ot kell 100 g vízben feloldani.
0