Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hajó

Főoldal » Középiskola » Fizika
1018
Két város között hajó közlekedik egy folyón oda-vissza. Megváltozna-e a menetidő, ha ugyanez a hajó nem folyón, hanem tavon tenné meg a két város közötti utat oda vissza?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Nézzünk egy példát. Mondjuk Budapestről Bécsbe megy a szárnyashajó, aztán vissza.

A távolság kb. 300 km a Dunán, ez oda-vissza 600 km.

Bécs fentebb van a folyással szemben, ezért odafelé több idő kell. Nagyjából 6 óra az út Bécsbe, 5 óra visszafelé.

Odafelé tehát 300 km / 6 h = 50 km/h a hajó sebessége, visszafelé 300 km / 5 h = 60 km/h.
Ezek a szárazföldhöz képesti sebességek. A vízhez képest a szárnyashajó 55 km/h sebességgel halad, amihez lefelé hozzáadódik, felfelé levonódik a folyó 5 km/h-s sebessége.

Ha állna a víz, akkor tehát a hajó sebessége 55 km/h lenne. Az összes 11 óra alatt a hajó 11·55 = 605 km-t tenne meg. Ez több, mint az oda-vissza út 600 km-e, vagyis rövidebb lenne a menetidő.

---
Ez nem csak ezen a Budapest-Bécs útvonalon és ilyen sebességekkel igaz, általánosságban is levezethető. Viszont úgy gondolom, hogy számodra ez a jó megoldás.
0