Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
412
Csatoltam képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
2 Zn + 2 HCl = 2 ZnCl₂ + H₂

3.65 %-os az oldat, az azt jelenti, hogy

100 g oldatban van 3.65 g HCl

400 g oldatban van `400/100*3.65` = 14.6 g HCl

`M_(HCl)` = 36.5 `g/(mol)`

`M_(H_2)` = 2 `g/(mol)`

Kiszámoljuk, hogy 14.6 g HCl az hány mol.

`n_(HCl)` = `m_(HCl)/M_(HCl)` = 14.6/36.5 = 0.4 mol HCl

Az egyenlet szerint 2 mol HCl-ből 1 mol H₂-gáz keletkezik.

0.4 mol HCl-ből 0.2 mol H₂ keletkezik.

`m_(H_2)` = `n_(H_2)*M_(H_2)` = 0.2·2 = 0.4 g

0.4 g hidrogéngáz keletkezik.
0