Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
503
Egy befőttesüvegben 189 üvegszem van vegyesen barna és kék. Hozzáteszünk 59 barnát és 19 kéket. Most ugyanannyi barna és kék üvegszem van. Eredetileg hány barna és hány kék szem volt benne?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Van az üvegben x darab barna és 189-x darab kék.

A hozzáadás után lesz x+59 darab barna és (189-x)+19 kék és ezek egyenlők lesznek.

x+59 = 189-x+19

Összevonás, egy oldalra rendezés, megoldás.

x= 74.5 eredetileg ennyi barna és
189-x = 114.5 ennyi kék volt benne.

Hozzáadás után:
74.5 + 59 = 133.5 db barna és
114.5 + 19 = 133.5 db kék lett benne, tehát egyenlők.
0

Egy kicsit egyszerűbb megoldás;

Összesen 189+59+19=267 üvegszem van a befőttesüvegben. Azt tudjuk, hogy most fele-fele az arányuk, tehát mindegyikből 267/2=133,5 van benne. Ha most visszavesszük az 59 barnát és a 19 kéket, akkor megkapjuk, hogy eredetileg mennyi volt bennük, tehát 133,5-59=74,5 barna, valamint 133,5-19=114,5 kék volt eredetileg a befőttesüvegben.

Nem tudom, hogy "fél" üvegszem mennyire létezik, de feltételezem, hogy ilyen nincs, csak egész számú. Ha így van, akkor a feladat elvi hibás, ami azt jelenti, hogy ebben az formában nem megoldható.
1