Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
470
Hogyan számítsam ki egy egyenlő szárú háromszög területét az oldalai nagyságából ha a szára 75cm az alapja pedig 90cm. (a magassága nincsen megadva)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Húzd be az alaphoz tartozó magasságot, lesz két egyforma derékszögű háromszöged, melynek egyik befogója 45 cm, az átfogója 75 cm. A másik befogója lesz a magasság.
a= 90 cm
b= 75 cm
`m^2` = b²-(a/2)²

m= 60 cm

T= `(a*m)/2` = `(90*60)/2` = 2700 cm²
0

Érdemes megjegyezni, hogy egyenlő szárú háomszög esetén mindig ez a bevett eljárás, ha az oldalak vannak megadva. És az is egy fontos dolog, hogy az alaphoz tartozó magasság mindig felezi az alap hosszát, és a szárak hajlásszögét is (ez majd a későbbiekben lesz fontos).
0