Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összegképlet meghatározása.

Főoldal » Középiskola » Kémia
983
Egy nitrogéntartalmú (oxigént nem tartalmazó) szerves vegyületet oxigénatmoszférában elégetve a keletkező füstgáz térfogatszázalékos összetétele: 34,5% co2, 48,3% vízgőz, 6,9% nitrogén, 10,3% oxigén. Más vizsgálatok szerint a vegyület moláris tömege nem több, mint 120 g /mol.

Határozd meg a vegyület összegképletét, és hogy hány % oxigénfelesleggel égettük el a vegyületet.

Köszi.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, összegképlet
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Villány kétszintű feladatgyűjtemény, 21. fejezet 55-ös számolási feladat.

Végeredmény: C5H14N2
0

Az egyetemes gáztörvény szerint `pV=nRT`
Vagyis azonos nyomáson a gáz térfogata (`V`) arányos az anyagmennyiséggel (`n`).

Ezért a térfogatszázalékos összetétel egyben molszázalékot is jelent.

Tehát van mondjuk 345 mol `CO_2`, 483 mol `H_2O` és 69 mol `N_2` (pluszban maradék oxigén, az egyelőre nem számít). Azért számolok a tízszeressel, mert így egész számok vannak. Lehetne bármilyen többszörössel is számolni, mert a térfogat és a nyomás nem ismert, felvehetjük akármekkorának.

A szerves vegyületben is ugyanezek voltak az oxigén nélkül:
345 `C`, 483·2=966 `H`, 69·2=138 `N`
Nézzük ezek arányát:
`(345)/(966)=5/(14)`
`(345)/(128)=5/2`
Szépen lehetett egyszerűsíteni, mázli.
Tehát ilyen arányban vannak benne az atomok: `C_5H_(14)N_2`
Elvben lehet még ezeknek a többszöröse is.
Ennek a molekulasúlya 5·12+14+2·14=102 g/mol, kevesebb 120-nál, de már a duplája is több annál, tehát nem lehet a többszörös, megvan az összegképlet.

Elégetéséhez kellett ennyi oxigén:
345 + 483/2 mol `O_2` = 586,5 mol
Megmaradt még 103 mol `O_2` (ugyanúgy a tízzel szorzottal számolva), ez volt a felesleg.
Ez pedig százalékosan ezt jelenti:
`(103)/"586,5"·100% = "17,56"%` oxigénfelesleg
Módosítva: 7 éve
1