Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
963
Mennyi ideig tartózkodhat 20ember egy 2m magas,24négyzetméter alapterületű tökéletesen zárt helyiségben,ha egy ember percenként kb. 0,4dm3 szén-dioxidot lélegzik ki?Válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Ha 1 ember 0,4 dm3 szén-dioxidot lélegzik ki, akkor 20 ember 20*0,4=8 dm3-nyit. Feltesszük, hogy a helyiség téglatest alakú, akkor a térfogata 2*24=48 m3=48000 dm3. Ha 1 perc alatt 8 dm3 szén-dioxid termelődik, akkor 48000/8=6000 perc alatt termelődik 48000 dm3, ez 100 órának felel meg, ennyi idő alatt telítődik a szén-dioxid a helyiségben. Ennél egy kicsit több ideig maradhatnak, mivel tudjuk, hogy az agy 5 percig bírja károsodás nélkül, de ez a 100 órához képest elenyésző.
-1

Szia!

A probléma az, hogy az ember már azelőtt megfullad, hogy a terem tele lesz szén-dioxiddal. Olyan 1-5% CO2 tartalom már halálos lehet, 15% felett csak a másodpercek száma a kérdéses.
Vegyünk 5%-ot limitnek (felette már minden komolyabb baj lehetséges, lásd:http://www.ivhhn.org/index.php?option=com_content&view=article&id=84)

Amúgy már csak azért azért sem lehet 100% a CO2 tartalom ,mert a CO2 levegő oxigénjéből képződik. A levegő viszont csak 21% oxigént tartalmaz, amiből max. ugynannyi, azaz 21% CO2 keletkezhet.

Ha a szoba alapterülete 24m2 és 2 m magas, akkor a térfogata 24×2=48 m3. Ez 48.000 dm3 levegő, melynek max. 5 lehet CO2, ez 48.000×0,05=2400 dm3.
Ha egy ember percenként 0,4dm3-t lélegez ki, akkor 20 értelemszerűen 0,4×20=8 dm3-t. 2400 dm3-t pedig 2400/8=300 perc alatt, ez 5 órának felel meg.
3