Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Telített vízgőz nyomása

Főoldal » Középiskola » Fizika
679
Üdv!
A feladat a) részében szeretnék segítséget kérni! :)

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
Nincs függvénytáblám. Fotózd már le a 181. oldalt.
0

Csatoltam képet.
0

Mivel a dugattyú elhanyagolható tömegű, nullának lehet venni a súlyát, nem ad plusz nyomást a rendszerhez.

Mivel könnyen elmozdulna a dugattyú, ha a két oldalán nem egyforma lenne a nyomás, ezért egyformának kell lennie a két nyomásnak. Vagyis a V térrészben lévő keverék nyomása is 10⁵ Pa (100 000 Pa), ugyanannyi, mint a külső légnyomás.

A telített gőzök nyomása csak a hőmérséklettől függ (meg persze attól, melyik gőzről van szó). 65 fokon a vízgőz nyomása 25,006 kPa = 25006 Pa a táblázat szerint.
Ez úgynevezett parciális nyomás, a valóságban ilyen nincs. Csak arra való, hogy számoljunk vele. Az egyes anyagok parciális nyomásának az összege adja ki a gázkeverék teljes nyomását (Dalton törvény) :
`p_"vízgőz" + p_"bezárt levegő" = p_"összes"`
`25\ 006\ Pa + p_"bezárt levegő" = 100\ 000\ Pa`
`p_"bezárt levegő" = 74\ 994\ Pa`

Az egyes komponensek anyagmennyisége (molszáma) legyen `n_"levegő"` és `n_"vízgőz"`. A Dalton törvény ezekre is mond összefüggést:

`p_"vízgőz"/p_"összes"=n_"vízgőz"/n_"összes"`

`p_"levegő"/p_"összes"=n_"levegő"/n_"összes"`

A feladat kérdése az `n_"vízgőz"/n_"levegő"` arány. Osszuk el az előző két egyenletet, kiesik az `n_"összes"` és a `p_"összes"` is:

`p_"vízgőz"/p_"levegő"=n_"vízgőz"/n_"levegő"`

Számold ki, közel 1/3 lesz.
1