Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Akrilsav-hangyasav-ecetsav minta.

Főoldal » Középiskola » Kémia
848
Acetont, dietil-étert és acetaldehidet tartalmazó elegy 1g-os mintája 1g ezüstöt választ le az ezüsttükörpróba során.
Ugyanennek az elegynek egy másik mintáját tökéletesen elégették, az égésterméket előbb tömény kénsavon, majd NAOH-oldaton vezették át. A tömény kénsav tömege 1,985g-mal, a NAOH-oldaté 4,5g-mal nőtt.
a, Határozd meg a keverék tömeg%-os összetételét!
b, Számítsd ki, mekkora tömegű mintát égettünk el!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, ecetsav, elegy, hangyasav
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
"Akrilsav-hangyasav-ecetsav minta."

Bocs, elnéztem. De le van írva a lényeg alatta:D
0

`CH_3-CH=O` + 2 `Ag^+` + 2 `OH^-` = 2 Ag + `CH_3COOH` + `H_2O`

Az ezüstionok csak az aldehidekkel adják a Tollens-próbát.

`M_(Ag)` = 107.9 `g/(mol)`

`M_(CH_3CH=O)` = 44 `g/(mol)`

`M_(aceton)` = 58 `g/(mol)`

`M_(dietil-éter)` = 74 `g/(mol)`
1 g ezüst `1/107.9` = `9.27*10^(-3)` mol

Az egyenlet szerint feleannyi mol acetaldehid van a rendszerben, azaz `4.63*10^(-3)` mol, ez pedig a moláris tömegével szorozva 0.2 g. Acetaldehid 20%.

Nézzük tovább. Elégetjük mind a hármat:

`CH_3-CH=O` + 2.5 `O_2` ⇒ 2 `CO_2` + 2 `H_2O`

`(CH_3)_2C=O` + 4 `O_2` ⇒ 3 `CO_2` + 3 `H_2O`

`(C_2H_5)_2O` + 6 `O_2` ⇒ 4 `CO_2` + 5 `H_2O`

Kénsavon való átvezetéskor a vizet kötjük meg, NaOH-on való átvezetéskor pedig a `CO_2`-ot.

x g mintát elégettünk ebben van 0.2x g acetaldehid, (y·x) g dietil-éter és a maradék, azaz [(0.8-y)·x] g aceton.

Ezek mólokban kifejezve:

`0.2x/44`; `(yx)/74`; `((0.8-y)*x)/58`

Ezekből keletkezett `CO_2` mennyiségek a reakcióegyenletek szerint (mólokban kifejezve):

`(2*0.2x)/44`; `(4*x*y)/74`; `(3*(0.8-y)*x)/58`

A keletkezett `CO_2` mennyiség, amennyit a NaOH elnyelt, 4.5 g, azaz `4.5/44` = 0.102 mol

A keletkezett vízmennyiség az egyenletek alapján:

`(2*0.2x)/44`; `(5*x*y)/74`; `(3*(0.8-y)*x)/58`

A keletkezett vízmennyiség, amit a kénsav elnyelt, 1.985 g, azaz `1.985/18` = 0.1103 mol

Felírjuk az egyenleteket:

`(2*0.2x)/44` + `(4*x*y)/74` + `(3*(0.8-y)*x)/58` = 0.102

`(2*0.2x)/44`+ `(5*x*y)/74` + `(3*(0.8-y)*x)/58` = 0.1103

Megoldjuk

x=2
y=0.30

a, A keverék %-os összetétele:

20% acetaldehid, 30 % dietil-éter, 50 % aceton

b, Az elégetett elegy tömege 2 g.
1