Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Formaldehid-hangyasav elegy feladat megoldása Villányi kötet 182/115 feladat?

Főoldal » Középiskola » Kémia
773
Formaldehidet és hangyasavat egyaránt tartalmazó vizes oldat két részletét vizsgáltuk:
5g-ját 100cm3-re hígítottuk, majd ennek 10cm3-es részleteit átlagosan 8,5 cm3 0,1mol/dm3 koncentráció NAOH-oldattal közömbösítettük,
újabb 5g-jával az ezüsttükörpróba során 9,05g ezüstöt választottunk le.
Határozd meg az eredeti oldat tömeg%-os formaldehid-ill. hangyasavtartalmát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, formaldehid, villányi, hangyasav
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Nagyon megköszönném, ha valaki válaszolna a kérdésre .
0

`M_(HCH=O)` = 30 `g/(mol)`

`M_(HCOOH)` = 46 `g/(mol)`

`A_(Ag)` = 107.8 `g/(mol)`


A NaOH-dal való közömbösítés csak a savra vonatkozik:

HCOOH + NaOH = HCOONa + `H_2O`

8.5 `cm^3` 0.1 `mol/dm^3`-es NaOH-ban van `8.5/1000*0.1` = `8.5*10^(-4)` mol NaOH

Ez ugyanennyi mol hangyasavval reagál.

Ez van 10 `cm^3`-ben

100 `cm^3`-ben van 8.5*10^(-3) mol hangyasav, aminek a tömege `46*8.5*10^(-3)` = 0.391 g

5 g oldatban van 0.391 g hangyasav

100 g oldatban van `100/5*0.391` = 7.82 g

Az oldat hangyasavra 7.82 %-os.
_________________________________________

Az ezüsttükör próbát a formilcsoport jelenléte miatt mind a két vegyület adja:

H-CH=O + 2 `Ag^+` + 2 `OH^-` = 2 Ag + `CH_3COOH` + `H_2O`

HCOOH + 2 `Ag^+` + 2 `OH^-` = 2 Ag + CO_2 + `H_2O`

Az elegyben van x g formaldehid és 0.391 g hangyasav.

Ez mólok szempontjából:

`x/30` és `0.391/46`

EDIT: A formaldehidből az ezüstükörpróba során hangyasav keletkezik, ami szintén reagál az esüstionokkal, azért lesz 1 mol formaldehidből 4 mol ezüst. A hangyasavból 2 mol ezüst keletkezik.

`4*x/30` és `2*0.391/46`

Ezt kiszámoljuk, hogy hány gramm.

`2*107.8*(2*x/30+ 0.391/46)` = 9.05

Megoldjuk.

x= 0.5

5 g oldatban van 0.5 g formaldehid

100 g oldatban van `100/5*0.5` = 10 g

Az oldat formaldehidre nézve 10 %-os.
______________________________________________
Módosítva: 7 éve
1