Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Képletek

Főoldal » Középiskola » Kémia
541
329B
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az össszegképlet: CnH2n+1-OH.

Egyenlet:
(Nem írja, hogy mivel reagálva, de legyen mondjuk Na-mal, a lényeg, hogy a hidroxilcsoporton levő hidrogén cserélődik le (a mi esetünkben nátriumra))

2 CnH2n+1-OH +2 Na ⇒ 2 CnH2n+1-ONa + H₂

224.1 cm³ normálállapotú H₂-gáz fejlődik, ez `0.2241/22.41` = 0.01 mol H₂-gáz. Az egyenlet alapján ez 0.02 mol alkoholból keletkezik, ami 1.2 g.

Az alkohol moláris tömege:

`M_(alkohol)` = (12n+ 2n+2+16) `g/(mol)`

Ha 0.02 mol alkohol 1.2 g, akkor
1 mol alkohol = `1.2/0.02` = 60 g, azaz az alkohol moláris tömege 60 `g/(mol)`

60= 14n+18
n=3

A keresett alkohol a propanol (C₃H₇-OH).
Módosítva: 7 éve
0