Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Égetéses

Főoldal » Középiskola » Kémia
478
A része
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Alkil-benzol: C₆H₅-CnH2n+1.

Egyenlet:

C₆H₅-CnH2n+1 + (1.5n + 7.5) `O_2` ⇒ (6+n) `CO_2` + (n+3) `H_2O`

Miről is van szó?

A kiindulási állapot (200 cm³) csak a tiszta oxigén mennyiségét jelöli.
Miután elégettük, a víz kondenzálódott, átvezetjük KOH-oldaton (ez arra jó, hogy a keletezett CO₂-ot megkössük ( 2 KOH + CO₂ = K₂CO₃ + H₂O), a végső állapot (65 cm³) a maradék oxigén mennyisége. Ebből tudjuk, hogy 200-65= 135 cm³ oxigén reagált el. Van egy közbenső állapotunk is (170 cm³), ebben benne van a maradék oxigén (65 cm³) és a keletkezett CO₂ (170-65 = 105 cm³).

Az elreagált oxigén (135 cm³) és a keletkezett CO₂ (105 cm³) aránya az egyenlet sztöciometriai arányát fejezi ki.

`135/105` = `(1.5n+7.5)/(6+n)`

Ezt szépen megoldva kijön, hogy n=1.

A keresett vegyület: C₆H₅-CH₃, összegképlete: C₇H₈ (Toluol).
Módosítva: 7 éve
0