Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy különösen érdekes függvény

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
602
Lásd a csatolt képen a feladatot.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Akkor függvény, ha minden x-hez egyetlen egy érték lesz rendelve, vagyis ha az `a+b√2` számokat csak egyféleképpen lehet előállítani. Ez a súgás van a zárójelben.

Először lásd be, hogy ez (mármint hogy az `a+b√2` alakú számokat csak egyféleképpen lehet előállítani) egyenértékű azzal, hogy a nulla csak egyféleképpen írható fel `a+b√2` alakban, mégpedig úgy, hogy `0+0·√2`. Próbáld meg belátni, de ha kell, segítek.

A függvény maga pedig ilyen:
`y = sqrt2 x-b`
hiszen `sqrt2(a+bsqrt2)-b=asqrt2+2b-b=b+asqrt2`

Vagyis mondjuk az `x=a` alakú számokhoz (magyarul az összes racionálishoz) az `y=sqrt2x` egyenest rendeli, vagyis egy `sqrt2` meredekségű egyenest, ami az origón áthalad. Végtelenszer szakadozott az egyenes persze (megszámlálhatóan végtelen pontból áll), de picit messziről nézve egyenesnek látszik. A "picit messziről nézve" alatt azt értem, hogy akárhová is bökünk az igazi, folytontos egyenesen, tetszőleges ε sugarú környezetben találunk végtelen sok pontot, ami rajta van a szakadozott egyenesen.

Mondjuk az `x=a+sqrt2` alakú számokhoz pedig (picit messziről nézve ezek is lefedik a teljes számegyenest) az `y=sqrt2x-1` egyenest rendeli, ami az előző egyenes elcsúsztatva `b`-vel. (Nem az origón áthaladó szakadozott egyenes pontjai vannak lecsúsztatva, hanem az idealizált egyenes maga.) Vagyis ezen a szakadozott egyenesen megszámlálhatóan végtelen pont van, de mindegyik irracionális x koordinátával rendelkezik.

Az `x=a+2sqrt2` alakú számokhoz az `y=sqrt2x-2` egyenest rendeli, az is hasonló tulajdonságú. És így tovább.

Persze nem csak egész számok lehetnek a `b` értékei, hanem minden racionális szám, és ezekkel van elcsúsztatva az erdeti egyenes. Vagyis megszámlálhatóan végtelen sok szakadozott egyenes lesz a kép, ami picit messziről nézve befedi a teljes síkot.

Ezeken kívül lesz még egy `y=0` egyenletű egyenes is, szintén szakadozva, de ennek azt hiszem megszámlálhatatlanul végtelen pontja van.
1