Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerves vegyület képlete

Főoldal » Középiskola » Kémia
697
C-rész
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
A leírás alapján ez a bromidokra jellemző.
NaOH-dal való hevítés hatására letépi a brómot és még egy szomszédos hidrogént is, ott egy kettős kötés is kialakul.

`C_xH_yBr` + NaOH ⇒ `C_xH_(y-1)` + NaBr + `H_2O`

NaBr + `Cl_2` ⇒ NaCl + `Br_2` (sárgásbarna)

A bróm, mint apoláros molekula, vízben elég rosszul, viszont CCl₄-ban jól oldódik (vörösbarna).

`A_(Br)` = 79.9 `g/(mol)`

`M_(vegyület)` = 12x+y+79.9 `g/mol`

Az összetételre vonatkozó összefüggés:

0.5366 = `79.9/(12x+y+79.9)`

12x+y=69

Ez csakúgy jöhet össze, ha x=5 és y=9

A molekula összegképlete: C₅H₉Br

b,
Ha 4 térizomer van, akkor:
-Ha telített lenne, akkor 2 kiralitáscentruma lenne.
- Az összegképletből látszik, hogy tartalmaz egy kettős kötést is, így a cisz-transz helyzet is előfordulhat.

A neve tehát 4-bróm-2-pentén.

(Csillaggal jelöltem a királis C-atomot)
Módosítva: 7 éve
0

Csatoltam képet.
0