Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerves vegyület képlete

Főoldal » Középiskola » Kémia
1003
Egy ismeretlen szénhidrogén(A) 83.72tömeg%,a szénhidrogén klórozásával előállított vegyület(B) pedig 38tömeg% szenet tartalmaz.Adott B konstitúcióhoz 8 különböző sztereoizomer tartozik.
Határozzuk meg A és B vegyület összegképletét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A szénhidrogén összegképlete: `C_xH_y`

Moláris tömege: `M_(C_xH_y)`= (12x+y) `g/(mol)`

Az összetételre vonatkozó összefüggés:

0.8372 = `(12x)/(12x+y)`

Ebből kihozható, hogy y/x = 2.33=`7/3` (`C_3H_7` nem lehet, ezért `C_6H_14` lesz a szénhidrogén)
A klórozott szénhidrogén összegképlete: `C_6H_aCl_z`

`M_(C_3H_aCl_z` = `12*6+a+35.5*z` `g/(mol)`

Az erre vonatkozó összefüggés:

0.38= `72/(72+a+35.5*z)`

a+35.5z = 117.47

ha z=3, akkor a=11

A : `C_6H_(14)`

B: `C_6H_(11)Cl_3`

0