Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika felvételi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
28196
Hogyan kell kiszámolni egy négyzetes oszlop vagy hasáb felszínét és térfogatát? Hogyan kell kiszámolni egy egybevágó kocka felszínét, térfogatat? Hogyan kell kiszámítani egy téglatest felszínét és térfogatát?

Szerintetek mire kell ügyelnem majd a 2019-es felvételin?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
- Négyzetes hasáb vagy oszlop: Egy hasáb, melynek alapja négyzet, tehát egy téglatest, melynek egyik szemközti oldalpárja négyzet.

a: a négyzet oldalának hossza,
b: a hasáb magassága

Felszín: A = `(2*a^2) + (4*a*b)`, azaz két négyzet és négy téglalap területe.

Térfogat: V= `a^2*b`

- Téglatest:

oldalai:a, b, c

Felszín: A = `2*(a*b+a*c+b*c)`

Térfogat: V = `a*b*c`

- Kocka:

Felszín: A=`6*a^2`

Térfogat: V=`a^3`

- Egybevágóság: Két kocka egybevágó, ha az élhosszuk megegyezik.

Hogy mire kell ügyelned?
Arra, hogy jól oldd meg a feladatokat. Keress régebbi feladatsorokat és gyakorolj.

Pl: https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/beiskolazas/feladatsorok/2018/M1_8.pdf
3