Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fogalmam sincs hogykell:(

Főoldal » Középiskola » Matematika
898
Hogyan csinaljam?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
TÖRTEK, egyenlet, másodfokú, egyenlőtlenség
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
a második feladathoz kellene még némi plusz infó. "a"-ról tudunk valamit? vagy pont azt kell jellemezni?
háromféleképpen lehet megoldani egy ilyen feladatot, ugyanis a diszkrimináns (a megoldóképlet gyök alatti része) ha negatív, akkor nincs megoldása, ha pozitív, akkor két megoldása van, és ha pont nulla, akkor egyetlen megoldása van. Feltételezem a kérdés az, hogy hogyan kell megválasztani az "a"-t :)

az egyenletekről általánosságban itt találsz információt:
http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/matematika/matematika/matematika-9-osztaly/fuggvenyek-egyenletek-egyenlotlensegek/elsofoku-egyenletek-megoldasi-modszereik

itt pedig a másodfokúról:
http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/matematika/matematika/intel-skoool-tartalom-matematika/kozepiskola/masodfoku-egyenletek-megoldasa
1

Hát..a sima másodfokút megtudom csinálni,de ha már valami más mint pl itt akkor hozzá sem tudok fogni :( Sajnos csak ennyit tudok róla,de ha jól emlékszem volt szó diszkriminánsrólés igen az "a" értékét kellene szerintem meghatározni (fogalmam sincs) .Köszi
1

1. Házi: kivonunk mindkét oldalból (x2-2x)-et (redukáljuk a jobb oldalt 0-ra):

x2-2x-3<=0, ezt szorzatalakra kell bontanunk, ezt pedig a gyökök segítségével tudjuk megtenni; ránézésre x=-1 és x=3 lesz a megoldás, ha nem megy, megoldóképlettel hamar kijön. Ezek alapján felírható a bal oldal így: (x-3)*(x+1) (ha kibontod a zárójelet, akkor az eredetit kapod vissza), tehát az egyenlőtlenség:

(x-3)*(x+1)<=0

Egy szorzat értéke akkor 0, ha valamelyik tényezője 0, így x=3 és x=-1 megoldás lesz.

Egy szorzat értéke akkor kisebb 0-nál, ha negatív, és akkor negatív, ha a tényezők előjele eltérő, ez x<3 és x>-1 esetén valósul meg, tehát az egyenlőtlenség megoldáshalmaza a ]-1;3[ intervallum.

Összevetve a két megoldást, a [-1;3] zárt intervallumot kapjuk eredményül.

2. Házi: Itt kellene tudni, hogy mi a feladat, de gyanítom, hogy az a kérdés, hogy milyen a-ra lesz 0;1;2 megoldása az egyenletnek. Írjuk fel a megoldóképletet, mintha a egy szám lenne:

x1;2=(3+- (9-4a) )/2

Nem nehéz kitalálni, hogy ha a gyökjel alatt negatív szám áll, akkor nem értelmezhető a gyökvonás, ekkor nem lesz olyan x, hogy az egyenletnek megoldása lenne, tehát ha 9-4a<0, vagyis 9/4<a, akkor az egyenletnek nem lesz megoldása. Ha a gyökjel alatt 0 található, akkor a +0 és a -0 elvégzése után ugyanazt a számot fogjuk kapni, ezért 9/4=a esetén az egyenletnek 1 megoldása lesz (ezt egyébként kétszeres gyöknek hívjuk), ha pedig 9/4<a, akkor két különböző megoldása lesz az egyenletnek.

3. Házi: kikötés: x≠0 és x≠-a. Most szorozzunk a nevezőkkel:

x+x+a=2*x*(x+a), összevonunk és kibontjuk a zárójelet:
2x+a=2x2+2xa, redukáljuk a bal oldalt 0-ra:
0=2x2+2xa-2x+a, kiemelünk x-et a középső két tagból:
0=2x2+(2a-2)*x+a, esetleg lehet osztani 2-vel:
0=x2+(a-1)*x+a/2

Ennek az egyenletnek a megoldása x1;2=(-a+1+- ((a-1)-4a) )/2. Itt is kellene tudni, hogy mi a kérdés, mert nem hiszem, hogy csak ennyi.
0