Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

FIZIKA-9 házi feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
3421
1.Egy felvonó 2m/s2 gyorsulással mozog. Mekkora tartóerő lép fel a benn elhelyezkedett 100kg-os csomagra,ha a lift felfelé indul el?
2.Mekkora erőt kell kifejteni, hogy egy 50 kg tömegű kocsi indulástólszámítva 10s alatt 72km/h sebességre tegyen szert, ha álló helyzetből indul?
3.Egy 1000kg tömegű autó állandó 110km/h sebességgel halad.Mekkora erőt kell kifejtenie a gépjármű motorjának,ha a gördülési súrlódási együttható mű=0,1? (légellenálástól eltekintünk)
4.Vízszintes talajon 2kg tömegű testet 16N húzóerővel mozgattunk. Mekkora a test gyorsulása, ha mű=0,2?
5.Egy 20fokos meredekségű és 100m hosszú lejtőn lefelé csúszik egy 100kg tömegű test.A csúszási súrlódási együttható 0,1.
Rajzold be az erőket és határoz meg a gyorsulást!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Sos!
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

6
1.
Két erő hat rá:
- nehézségi erő: m·g
- tartóerő: F
A két erő eredője F-m·g felfelé
Ez gyorsítja felfelé:
F-m·g = m·a
F-100·10 N = 100·2 N
F=100·(10+2) N
1

2.
72 km/h = 20 m/s
Ha 10 s alatt gyorsul fel ekkora sebességre, akkor a gyorulása:
a = v/t = 20 m/s / 10 s = 2 m/s²
Az erő pedig:
F=m·a = 50 kg · 2 m/s² = 100 N
1

3.
A súrlódási erő:
`F_s=μ·m·g = "0,1"·1000\ kg ·10 m/s^2=1000\ N`
Mivel állandó sebességgel megy, ezért a rá ható erők eredője nulla, vagyis a húzóerő ugyanennyi.

(Nem kellett felhasználni a sebességét.)
1

4.
Ugyanúgy megy, mint a 3), csináld meg.
1

5)
Ha a fentieket nem tudtad megcsinálni magadtól, akkor úgyse hinné el a tanár, hogy ez ment...
De ha gondolod, nagyon szívesen elmagyarázom.
Módosítva: 7 éve
1

5)
Itt egy hasonló ábra:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lejt%C5%91#/media/File:Rownia_tarcie.svg
`G` a nehézségi erő, azt két komponensre érdemes felbontani:
- lejtővel párhuzamos: `F_1`
- lejtőre merőleges: `F_2`
Ezek nem új erők, csak a `G` erő felbontása. Magyarul `F_1+F_2` éppen megegyezik `G`-vel (vektoriális összeg).
`N` a talaj tartóereje. Ezt magyarul `F_N` vagy `F_"ny"`-nek (nyomóerő) szoktuk inkább írni, de ez egy amerikai által csinált ábra.
`T` pedig a súrlódási erő. Magyarul `F_s` a jele.
Ilyen ábrát rajzolj a magyar jelekkel.

Tehát 3 erő hat a testre: `G`, `F_"ny"` és `F_s`. Ezt a hármat mondjuk pirossal rajzold, míg az `F_1` és `F_2` erő-komponenseket kékkel (mert azok nem igazi erők).

Azt is tudjuk még, hogy mivel a test nem ugrik fel a lejtőről és nem is süllyed bele, ezért a lejtőre merőleges erők eredője nulla. Vagyis `F_"ny"=F_2`, csak persze ellentétes az irányuk.

A lejtő `α` szöge megegyezik az erők felbontásánál lévő `α` szöggel, mert ott hasonló háromszögek vannak. Jól nézd meg, hogy látod-e a hasonló háromszöget:
- Az egyik háromszög maga a lejtő: `cos\ α = "lejtő alapja"/"lejtő hossza"`
- A másik pedig a `G`-t és `F_2`-t tartalmazó háromszög: `cos\ α=F_2/G`

Ezek alapján a hasonló háromszögek alapján jön az ki, hogy:
`F_1=G·sin\ α`
`F_2=G·cos\ α`
ahol `G` természetesen `G=m·g`

A súrlódás:
`F_s=μ·F_"ny"=μ·F_2=μ·m·g·cos\ α`

A gyorsulásnak a lejtővel párhuzamos erők eredője az oka (Newton I törvénye szerint) :
`m·a=F_1-F_s`

Ebből kijön a gyorsulás.
(A lejtő hosszát nem kellett felhasználni.)
0