Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladatok

Főoldal » Általános iskola » Fizika
720
Egy áramkörbe párhuzamosan kapcsolunk egy 20 ohm-os és egy 80 ohm-os fogyasztót. A főágban folyó áram erőssége 1A. Milyen feszültségű áramforrásra kapcsoltuk őket? Mekkora az eredő ellenállás? Milyen erősségű áramok haladnak át az egyes ellenállásokon?

Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Párhuzamos kapcsolásnál az eredő ellenállás:

`1/R_e` = `1/R_1` + `1/R_2`

R_e = 16 `Omega`

U= `I*R_e` = 1*16 = 16 V

`I_1` = `U/R_1` = `16/20` = 0.8 A

`I_2` = `U/R_2` = `16/80` = 0.2 A
0