Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladatok

Főoldal » Általános iskola » Fizika
769
Három fogyasztót sorosan kapcsoltunk egy áramkörbe. Az áramkörben folyó áram erőssége 1,5A, az egyes fogyasztókon mért feszültségek értéke U1=15V, U2=45V, U3=75V. Mekkora az áramforrás feszültsége? Mekkora az egyes fogyasztók ellenállása? Mekkora az eredő ellenállás? Készíts rajzot az áramkörről!

Köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Soros kapcsolásnál az áramerősségek megegyeznek, a feszültségek összeadódnak.

I= 1.5 A

Az áramforrás feszültsége: U=`U_1` + `U_2` + `U_3` = 135 V

Egyes ellenállások:

`R_1` = `U_1/I` = `15/1.5` = 10 `Omega`

`R_2` = `U_2/I` = `45/1.5` = 30 `Omega`

`R_3` = `U_3/I` = `75/1.5` = 50 `Omega`

Az eredő ellenállás az egyes ellenállások összege:

`R_e` = `R_1` + `R_2` + `R_3` = 90 `Omega`
0