Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladatok

Főoldal » Általános iskola » Fizika
756
Mekkora erősségű áram folyik az áramkörben, ha egy 150V feszültségű áramforrásra egy 25 ohm-os és egy 50 ohm-os ellenállást kapcsolunk párhuzamosan?

Köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
Először kiszámoljuk az eredő ellenállást:
Párhuzamos kapcsolásnál:

`1/R_e` = `1/R_1` + `1/R_2` = `1/25` + `1/50` = `3/50`

`R_e` = `50/3` = 16.67 `Omega`

I= `U/R` = `(150 V)/(16.67 Omega)` = 9 A

Az áramkörben 9 A erősségű áram folyik.
1

Ha sorosan vannak kapcsolva az ellenállások, akkor:

`R_e` = `R_1` + `R_2` = 25 + 50 = 75 `Omega`

I=`U/R_e` = `(150 V)/(75 Omega)` = 2 A
0