Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Erő feladat

Főoldal » Általános iskola » Fizika
479
A függőleges helyzetű fémtáblához 80 g tömegű mágnes tapad. Hogy egyenletesen csússzon lefelé, 2 N erővel kell húzni. Mekkora erővel tudjuk a mágnest egyenletes sebességgel függőlegesen felfelé mozgatni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A test súlya G= m*g = 0.08 kg * 10 m/s^2 = 0.8 N
A húzóerő is ugyanolyan irányú, 2N.

Ez összesen 2.8 N, Ennyi a tartóerő.

Ha felfelé húzzuk, a húzóerő és a tartóerő is ellentétes irányú lesz (a súlyerő marad). Tehát a tartóerőhöz hozzájön a súlyerő, az 2.8+0.8 N = 3.6 N, ennyi erővel tudjuk a mágnest egyenletes sebességgel felfelé húzni.
0